© Copyright Tony Holm. www.tonyholm.se
Bild Barbro Johansson, Tony Holm
Barbro Johansson och Tony Holm redo för ett dyk vid Filippinerna. Den gamla utrustningen ligger bakom oss i dubbel bemärkelse. Nu har vi en ny och lättare enhet för både stillbilder och film. Den ger bra eller betydligt bättre kvalité än den förra utrustningen. Filmfilerna är i Apple Pro Res HQ och kan därmed redigeras direkt i Final Cut Pro X.

För gamla för dykning?
När blir man för gammal för att dyka? Det finns inget enkelt svar, men som exempel kan nämnas att en viss filmare som arbetade för Tyskland under andra världskriget började dyka när hon var över åttio. Nu är Tony sjuttio plus och har över 50 års erfarenhet av dykning.

Dykning och undervattensfilmande behöver inte vara särskilt ansträngande så när som på att en del av utrustningen är ganska tung, men numera är den betydligt lättare än när jag filmade i Super 16. Då vägde utrustningen c:a 80 kg inklusive torrdräkt och viktbälte! Så länge lungor och cirkulation fungerar för en snabb promenad kan vi fortsätta dyka. Regelbunden träning med dykning, "spinning", promenader och cykling har varit tillräckligt för mig fram till 2009 då jag kompletterade med kettlebells för styrketräning.

Tony Holm
Tony Holm är uppvuxen i Varberg, men bor i Göteborg sedan början av 1970-talet. Tog en Fil kand vid Göteborgs Universitet 1974.
Ämneslärarexamen vid Lärarhögskolan i Malmö 1977.
Dykning blev centralt i mitt liv många år innan sportdykning blev en folksport. Köpte min första undervattenskamera 1967. Bilderna blev usla! Skaffade en blixt och bilderna blev ännu värre...

Konstruerade ett diagram för exponering med blixtljus och skrev boken "Undervattensfotografering i nordiskt vatten" 1974 och kunde faktiskt visa upp ett par skapliga bilder. Gjorde filmen "I nordiska vatten" tillsammans med Leif Caesar 1975. Vi var inte imponerade av den utrustning som fanns att köpa eller hyra då.

Började skissa på ett eget hölje för en 16 mm kamera och byggde det i glasfiber (ungefär som när man gör plastbåtar). Bygget gav erfarenheter och det blev dessutom ett stillbildshus. Det bygget var egentligen en förövning för att bygga mitt drömhus – ett hus till en Super 16 kamera.
Mina båda "hemmabyggen" har givit allt jag kan önska i form av goda verktyg för min egentliga verksamhet – ta bilder under vatten, men nu använder jag enbart digitala kameror både för filmning och stillbilder.

Utdrag ur Norstedts Filmlexikon:

"Holm T. f. 1943

Svensk dokumentärfilmare, är vår främste skildrare av naturen under vattenytan.

Sedan mitten av 70-talet har han med Barbro Johansson som assistent berättat om livet i hav och insjöar inom och utom landet."

Foto: Barbro Johansson, 2016
© Copyright Tony Holm. www.tonyholm.se