© Copyright Tony Holm. www.tonyholm.se
© Copyright Tony Holm. www.tonyholm.se
Gullmarsfjorden
Gullmarsfjorden är numera ett av de populäraste dykområdena i Sverige. När jag började dyka i det område som 1983 blev marint reservat var jag nästan ensam om att dyka inne i Gullmarn, om man bortser från yrkesmässig dykning, t.ex. röjdykarna i Skredsvik.

Då – 1970 – gjorde livet i Gullmarsfjorden ett djupt intryck på mig, så jag dök och fotograferade så ofta jag kunde. Barbro Johansson började dyka 1976 och 1984 gav vi ut en bok och dessutom en film om Gullmarn – "I Gullmarsfjorden".

Dessa havskatter var med i vår första film om Gullmarn. Tyvärr har både havskatt och marulk blivit mycket sällsynta, liksom andra stora fiskar. Rovfisket i Nordsjön och Västerhavet har satt sina spår.
Det som skiljer Gullmarn från andra områden vid Västkusten är att man kan hitta flera intressanta djur på grundare vatten här. Stränderna stupar ofta mycket brant till betydligt större djup än vad sportdykare kan nå.
Bild DVD
Andra filmen heter kort och gott "Gullmarsfjorden". Den är drygt 51 minuter och gjord på Super-16 film. Filmen är samproducerad mellan Aqua Foto, YLE, Film i Väst och Sveriges Television. Vi tackar för stödet från Västra Götalandsregionens miljönämnd, Svenska Filminstitutet och WWF.

Vi tackar Oxygene för den hjälp vi fått.